Här får du hjälpen när det är stopp i rören

Här får du hjälpen när det är stopp i rören

Rinner det inte undan i köksvasken? Kanske är lösningen närmare än du tror – eller så är det verkligen totalstopp. Gör vad du kan först innan du ringer en rörmokare för att få hjälp.

Hjälpen finns hos grannen

Börja med att skruva upp de synliga rören för att kolla om stoppet sitter där. Känner du dig osäker på detta moment så hör med grannen eller en vän. Det är inte svårt att skriva upp rören precis under handfatet och de flesta stopp beror på att matrester eller hår har fastnat här.

Hjälpen finns i matbutiken

Går det inte att montera ner rören, eller om felet inte sitter där, kan hjälpen eventuellt hittas hos närmaste matbutik. Det finns nämligen medel som är propplösande. Följ alltid instruktionerna noga på förpackningen. Att överdosera hjälper knappast. Dessa medel löser bland annat upp fett då fettklumpar ofta är problem i köket.

På matbutiken finns även sugploppen som kan användas för att skapa baksug i rören. Tryck det tätt emot och pumpa så att lufttrycket gör att proppen lossnar.

Hjälpen finns hos en lokal rörmokare

Lyckas du inte få bort stoppet är sista steget att ringa en rörmokare. Bor du däremot i hyresrätt är det din fastighetsskötare du ringer som i sin tur skickar ut en rörmokare från sida. Bor du i bostadsrätt kan det finnas speciella företag som föreningen rekommenderar. Det kan däremot inte finnas krav att just dessa ska anlitas.

Att ta bort ett stopp i ett avlopp brukar inte vara ett stort problem. Därmed behöver man inte räkna med någon större kostnad. Men det finns alltid undantag. I värsta fall behöver en sugbil köras fram till bostaden som sedan suger ur hela avloppet. Det är däremot mer ett undantag än en regel.

Om du behöver ringa rörmokare så gör detta, om möjligt, under normal arbetstid. Med andra ord under vardagar 7 – 16. Under andra tider kan det uppstå jourersättning vilket kan innebära att kostnaden kan bli dubbelt så dyr som annars.

Kan du vänta med att få hjälp är det alltså smart att göra det. Kanske kan du gå till en granne och gå på toaletten under helgen varpå du får hjälp med avloppet kommande vardag. Det kan till och med vara billigare att ta in en natt på vandrarhem än att anlita rörmokare under jourtid. Men det beror självklart på hur länge arbetet förväntas ta.