Tips och råd inför altanbygge

Tips och råd inför altanbygge

När sommaren smyger på finns det en sak som nästan alla svenskar rättar sig efter – på sommaren sitter man ute! Tyvärr är det få svenska sommarkvällar som bjuder på både uppehåll, sol, värme och vindstilla väder och en altan kan då vara lösningen. Oavsett om man planerar att bygga den själv eller med hjälp från en snickare så finns det en del att fundera på innan man kan börja.

Planera ordentligt

Inför alla typen av byggen är det viktigt med planering och så även när man ska bygga en altan. För det första ska man fundera över utformning och behov. Hur stor behöver den vara och ska det finnas tak, delvis tak eller inget alls? Vilken är den bästa placeringen för att kunna utnyttja så många av dagens soltimmar och möjligt, utan att det ska orsaka för mycket insyn? Har man anlitat en snickare kan man be denne att ge sin professionella åsikt, även om man i slutändan bestämmer själv men det kan i alla fall vara något att gå efter.

Mer jobb än man tror

Vill man skaffa en altan så vill man förmodligen inte spendera hela semestern med att bygga den. Ska man hinna färdigt innan man går på sommarens ledighet behöver man lägga mycket tid på kvällar och helger för att få den färdig. Behöver man gräva ner plintar måste man dessutom vänta tills tjälen har släppt och för många kan det bli ett projekt som stannar upp och aldrig blir färdigt. Fundera över om du har tid och tillräckligt mycket hjälp för att klara av bygget på egen hand eller om det faktiskt kan vara värt att anlita en snickare. Det beror såklart även på hur stort och avancerat resultatet ska vara men för att få äta sommarens grillmiddagar ute kan det vara skönt att leja bort jobbet, om inte annat för att slippa stressa.